مقالات
کتاب های روانشناسی برتر، 10 پیشنهاد از دانشگاه آکسفورد!

روانشناسی حوزه ای گسترده است که از دلبستگی های اجتماعی گرفته تا اختلالات مغز و سیستم عصبی، همه چیز را در بر می گیرد. در این مطلب فهرستی از بهترین کتاب های روانشناسی را تهیه کرده ایم که توسط دانشگاه آکسفورد پیشنهاد شده اند. این کتاب ها، چه در ابتدای مسیر یادگیری روان شناسی باشید و چه بخواهید دانش خود را عمیق تر کنید، بینشی ارزشمند و مسیری پربار برای رشد ذهنی در اختیارتان قرار می دهند.

1- مردی که زنش را با کلاه اشتباه می گرفت و داستانهای بالینی دیگر؛ اثر الیور ساکس
این اثر کلاسیک، یکی از بهترین کتاب های روانشناسی و مجموعه ای از پرونده های عجیبی است، که دکتر الیور ساکس در دوران فعالیتش به عنوان یک عصب شناس، با آنها مواجه شده بود.
نام این کتاب نیز، به یکی از همین پرونده های عجیب اشاره دارد. مردی که زنش را با کلاه اشتباه می گرفت، دارای اختلالی به اسم "آگنوزی بینایی" بود که باعث می شد فرد در تفسیر اطلاعات بصری، با مشکلاتی مواجه شود و در تشخیص اشیاء یا چهره ها ناتوان شود.
ساکس در این کتاب از مواردی می گوید که گاهی غیرقابل باور به نظر می رسند؛ مثل بیماری که پای خودش را نمیشناخت.
این کتاب جذاب خواندنش نیز ساده است و باعث درک این موضوع می شود، که چه چیز های زیادی ممکن است در عملکرد مغز ما دچار اختلال شود.

2- آزمون سایکوپت: سفری در دل صنعت جنون؛ نوشته جان رانسون
در کتاب آزمون سایکوپت، رانسون داستان خود را برای پاسخ به این سوال مطرح می کند که آیا واقعا بسیاری از سیاستمداران و مدیرعامل های موفق سایکوپت هستند یا خیر.
او داستان دیدار هایش با سایکوپت ها و روان پزشکانی را روایت میکند، که آنها را مطالعه می کنند. این کتاب حتی به نحوه تشخیص سایکوپت ها هم می پردازد و آزمونی که در همین راستا توسط باب هیر طراحی شده را نیز بررسی می کند.
رانسون بینش جذابی درباره ذهن سایکوپت ها ارائه می دهد و داستان های جالبی را تعریف می کند و تمامی این موارد مطالعه این کتاب را به تجربه ای ارزشمند تبدیل می کند.

3- ارواح در مغز: کاوشی در راز های ذهن انسان؛ نوشته وی. اس. رامچاندران و ساندرا بلیکزلی
کتاب ارواح در مغز اثری جذاب و خواندنی است که به بررسی اختلالات مختلف نورولوژیکی (عصبی–شناختی) می پردازد؛ از جمله یکی از معروف ترین آن ها: اندام خیالی (phantom limb).
«اندام خیالی» وضعیتی است که در آن، افراد قطع عضو شده همچنان حس وجود اندام قطع شده را دارند (و در برخی موارد حتی درد شدیدی را در آن اندام احساس می کنند، دردی که درمان آن بسیار دشوار است). این کتاب به شرح علت این پدیده میپردازد و در کنار آن، به بررسی بسیاری دیگر از شرایط عصبی غیرعادی نیز می پردازد.
نویسندگان توضیح میدهند که چگونه این اختلالات می توانند به ما کمک کنند تا درک عمیق تری از عملکرد مغز به دست آوریم. آن ها همچنین نمونه های بسیار جالبی از بیمارانی که این وضعیت را تجربه کرده اند را معرفی می کنند.
مطالعه این کتاب به شما درک عمیق تری از نحوه شکل گیری ادراک ما نسبت به دنیای اطراف و همچنین نسبت به خودمان خواهد داد.

4- 50 افسانه بزرگ روانشناسی محبوب: درهم شکستن باورهای نادرست رایج دربارهی رفتار انسان؛ نوشته اسکات اُ. لیلیِنفِلد، استیون جی. لین، جان روسیو و بری بایرشتاین
همانطور که از عنوان کتاب پیداست، این اثر به بررسی و رد ۵۰ باور نادرست و رایج در حوزه روانشناسی می پردازد؛ باورهایی که با وجود اینکه از نظر علمی نادرست هستند، همچنان در میان مردم رواج دارند و پذیرفته شده اند.
نویسندگان این کتاب تلاش می کنند نشان دهند که "عقل سلیم" می تواند انسان را به بیراهه بکشاند و گمراه کند. آنها ما را تشویق میکنند که بهجای پذیرفتن سادهی باورهای رایج، با نگاهی نقادانه آنها را ارزیابی کنیم و مورد سنجش قرار دهیم.
این کتاب بسیار جذاب است و قطعا ارزش خواندن را دارد. احتمالا خیلی از ما نمی دانستیم که این باور های رایج، درواقع افسانه هایی نادرست هستند.

5- غریزه زبان: ذهن چگونه زبان را می آفریند؛ نوشته استیون پینکر
در سراسر این کتاب، پینکر به بررسی این ایده می پردازد که زبان در ذات انسان ها نهفته است؛ پدیده ای که او آن را «غریزهی زبان» می نامد.
پینکر زبان را توانایی ای منحصر به فرد در انسان ها می داند و بیان می کند که این قابلیتی است که در جریان تکامل به دست آورده ایم تا بتوانیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنیم. او در کتابش به بررسی نمونه ها و شواهد فراوانی می پردازد که از این ایده حمایت می کنند: اینکه زبان و دستور زبان (گرامر) در ساختار ذهن انسان بهصورت ذاتی وجود دارند؛ ایده ای که نخستین بار توسط زبان شناس معروف، نوآم چامسکی، مطرح شد.
این کتاب مقدمه ای عالی برای آشنایی با روانشناسی زبان و همچنین زبان شناسی است؛ اثری سرشار از نمونه ها و ایده های جالب که نگاه شما را نسبت به نحوه کارکرد مغزتان تغییر خواهد داد.

6- غیرمنطقی اما قابل پیش بینی؛ نوشته دن آریلی
در کتاب غیرمنطقی اما قابل پیش بینی، آریلی، یک اقتصاددان رفتاری، این باور رایج را رد می کند که انسان ها تصمیمات منطقی می گیرند. او در عوض، از این ایده دفاع می کند که ما رفتارهایی غیرعقلانی داریم. برای مثال، ممکن است در یک بوفه نامحدود، با اینکه کاملا سیر شده ایم، باز هم یک بشقاب دیگر غذا بخوریم.
این کتاب عوامل متعددی که در این رفتارها نقش دارند را بررسی می کند: انتظارات، احساسات، هنجارهای اجتماعی و نیروهای دیگر. همچنین اشتباهات غیرمنطقی ای را آشکار می کند که ما بهطور مداوم مرتکب می شویم، اشتباهاتی که قابل پیش بینی هستند. آریلی راهکارهایی را نیز برای ترک این الگوهای رفتاری ارائه می دهد.
خواندن این کتاب دیدگاه شما نسبت به رفتارهایتان، که فکر می کنید به خوبی می شناسید به چالش کشیده و به شما کمک می کند که از تکرار اشتباهات غیرعقلانی خود جلوگیری کنید.

7- تفکر سریع و کند؛ نوشته دنیل کانمن
کتاب تفکر، سریع و کند توصیفی جذاب و خواندنی از پژوهشهایی است که کانمن در طول دوران حرفهای خود انجام داده است.
در این کتاب، کانمن به بررسی رابطهی میان دو شیوهی تفکر میپردازد که بهگفتهی او در ذهن انسان وجود دارد. سیستم ۱، تکانشی، خودکار و شهودی است؛ یعنی بدون تفکر آگاهانهی ما عمل میکند. در مقابل، سیستم ۲، سنجیده، آگاهانه و محاسبهگر است. کتاب توضیح میدهد که چگونه تعامل میان این دو سیستم، نحوهی تفکر و رفتار ما را شکل میدهد.
کانمن در این کتاب، خلاصهای لذتبخش از پژوهشهای نوین در حوزهی روانشناسی اجتماعی و شناختی ارائه کرده است — پژوهشهایی که تقریباً بهطور قطع باعث میشوند نگاه شما به نحوهی تفکرتان تغییر کند.

8- علم بد؛ نوشته بن گلدِیکر
این کتاب صرفا یک اثر روانشناسی نیست، بلکه به طور کلی درباره علم است، به ویژه «علم بد»، همان طور که عنوانش نشان می دهد.
علم بد از خواننده می خواهد نسبت به درک ضعیف جامعه از شواهد علمی و آمار، آگاه تر باشد. برای مثال، گلدیکر بررسی میکند که چگونه گزارش های علمی در رسانه ها اغلب روایتهایی نادرست از پژوهش ها و داده های واقعی ارائه می دهند. او همچنین توضیح میدهد که شرکت های داروسازی چگونه از آمار سوءاستفاده می کنند تا به نفع خود عمل کنند، و اینکه چگونه هومیوپاتی، بسیاری از مردم را فریب می دهد تا آن را درمانی واقعی تصور کنند.
این کتاب در عین حال که هوشمندانه و طنزآمیز نوشته شده، بسیار روان و خواندنی است و باعث می شود نسبت به هرچه که تاکنون به عنوان «حقیقت» به شما گفته شده، با دیده تردید نگاه کنید.

9- گوریل نامرئی؛ نوشته کریستوفر چابریس و دنیل سیمونز
کتاب گوریل نامرئی توضیح می دهد که وقتی روی یک چیز متمرکز می شویم، معمولا از بقیهی چیزها غافل می مانیم.
عنوان کتاب به پژوهشی کلاسیک در همین زمینه اشاره دارد: زمانی که از شرکتکنندگان خواسته میشود تعداد پاس های بازیکنان بسکتبال را بشمارند، بسیاری از آنها حتی متوجه نمی شوند که فردی با لباس گوریل از میان بازی عبور می کند!
چابریس و سیمونز در این کتاب سرگرم کننده، به خوبی نشان می دهند که در واقع، ما خیلی کمتر از آنچه فکر می کنیم متوجه دنیای اطرافمان هستیم.

10- تاثیر: علم و عمل، نوشته رابرت سیالدینی
کتاب تاثیر نیز در لیست بهترین کتاب های روانشناسی جای دارد و به بررسی موضوعات نفوذ و متقاعدسازی می پردازد. این کتاب به ما می آموزد چگونه فرد موثرتری باشیم و چطور برای انجام کارهایی که واقعا نمی خواهیم انجام دهیم، از متقاعد شدن جلوگیری کنیم.
سیالدینی توضیح میدهد که شش اصل روان شناختی وجود دارد که ما را وادار میکنند تحت تاثیر دیگران قرار بگیریم، اصولی که در این کتاب با جزئیات شرح داده شده اند.
تاثیر کتابی جذاب است و به شما کمک می کند آگاه تر باشید از اینکه چگونه گفت و گوها و نحوه صحبت کردن حتی در زندگی روزمره، می تواند قدرت تاثیرگذاری بالایی داشته باشد.